Pølse
![](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Kielbasa7.jpg/220px-Kielbasa7.jpg)
Polske pølser: Kiełbasa biała (kvit pølse), Szynkowa (røykt), sląska og podhalańska.
Pølse (pylsa, på høgnorsk)[1] eller kurv er ein matrett laga ved å stappa mat, som regel kjøtmat, inn i eit hylster. Dei kan sidan kokast, spekjast eller røykast. Pølser er kjenneteikna av ei avlang sylinderform, og finn elles i ei rekkje utgåver.
Tradisjonelt har pølser hatt ilåt av tarmar. I nyare tid har ein teke i bruk kunsttarmar av kollagen, cellulose og plast. Inni ei pølse tek ein gjerne kverna kjøt laga av ulike dyr. Ein kan også ha i feitt, salt, urter og krydder. Det er også mogleg å laga pølser utan kjøt, fylte med til dømes tofu, nøtter, belgfrukter eller grønsaker.
Sjå og |
- Pølse i brød
Pölsa eller lungmos, ein svensk rett
Kjelder |
- Denne artikkelen bygger på «Pølse» frå Wikipedia på bokmål, og «Sausage» frå Wikipedia på engelsk den 21. mai 2010.
Bakgrunnsstoff |
![Commons-logo.svg](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Commons-logo.svg/15px-Commons-logo.svg.png)
![Spire](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Nuvola_apps_cookie.png/20px-Nuvola_apps_cookie.png)
↑ Norsk ordliste