Krigarrika-tida






Kart over dei stridande rika, om lag 350 år før vår tid


Tida mellom 475 og 221 før vår tid vert i kinesisk sogeskriving kalla krigarrika-tida (kinesisk: 戰國時代 Zhànguó Shídài). Oppdelinga av tida mellom 770 fvt. og Kinas samling i 221 fvt. i to åtskilde periodar, kan sporast tilbake til Han-dynastiet.


Krigarrika-tida tok til etter at kongen av det austlege Jin-dynastiet miste makta og mange hertugar (gōng) sjølve tok kongetittel. Tidleg i perioden danna det seg 16 fyrstedømme. Om lag midt i perioden stod sju av kongerika sterke att, dei hine fyrstedømma var erobra av dei største. Etter mange år og langvarige krigar hadde Qin-riket, leia av Qin Shi Huang, samla Kina til eitt rike. Qin-samlinga av Kina vert av historikarane rekna som slutten på den kinesiske antikken, og byrjinga av tidsaldrane med keisar-dynasti.


Krigarrika-tida var, til liks med den føregåande perioden, Vår- og haustannaltida, ein tidsalder med omveltingar og forandringar. Tradisjonar vart omstøytte, nye tankar oppstod. Konkurransen mellom statane om betre teknologi, forvalting og idear førte til ei oppblomstring i filosofi, litteratur og vitskap. Handel og byar utvikla seg til storleikar som den gong var ukjende. Mange av dagens kinesiske byar vart grunnlagde i krigarrika-tida.



Kjelder |



  • Denne artikkelen bygger på «Zeit der Streitenden Reiche» frå Wikipedia på tysk, den 3. juni 2013.








Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva