Sikhote-Alin



























Sikhote-Alin
fjellkjede

Вид с Криничной.jpg

Land

Flag of Russia.svg Russia

Høgaste punkt

Tordoki Yani

Høgd
2 090 m



Wikimedia Commons: Sikhote-Alin




Amurtigrar held til i Sikhote-Alin


Sikhote-Alin (russisk Сихотэ-Алинь) er ei fjellkjede i Primorskij og Khabarovsk kraj i Russland som strekkjer seg om lag 900 km nordaustover frå den russiske stillehavsbyen Vladivostok. Dei høgaste fjelltoppane er Tordoki Jani (2077 moh), Ko (2003 moh) i Khabarovsk kraj og Anik (1933 moh) i Primorskij kraj.


Sikhote-Alin utgjer ein av dei mest særeigne tempererte sonene i verda. Artar som er vanlege for nordleg taiga (som reinsdyr og brunbjørn) lever side om side med tropiske artar som amurleopard, sibirsk tiger og himalayabjørn. Det er lite ulv i regionen på grunn av konkurranse frå tigrane.[1] Det eldste treet i regionen er eit tusen år gammalt japansk barlind.[2]


I 1910- og 1920-åra vart Sikhote-Alin utforska av Vladimir Arsenjev (1872–1930). Han skildra reisene sine i fleire bøker, mellom anna Dersu Uzala (1923), som i 1975 vart ein oscarvinnande film av Akira Kurosawa. Det store Sikhote-Alin og Lazoreservatet vart i 1935 oppretta for å bevare det unike dyrelivet i regionen.


I 2001 vart Sikhote-Alin ein del av verdsarva til UNESCO. Verdsarvområdet dekkjer eit areal på 16 319 km².[3] I dette areal ligg ei kjernesone som berre kan vitjast i lag med følgje.



Bakgrunnsstoff |



  • Sikhote-Alin som verdsarvstad


  • Sikhote-Alin på Natural Heritage Protection Fund



Kjelder |




  • Denne artikkelen bygger på «Sikhote-Alin» frå Wikipedia på engelsk, den 4. september 2008.

    • Wikipedia på engelsk oppgav desse kjeldene:





  1. «Tigers og Wolves in the Russisk Far East: Competitive Exclusion, Functional Redundancy og Conservation Implications». savethetigerfund.org. Henta 28. september 2008. 


  2. http://adm.khv.ru/invest2.nsf/pages/ru/rehabcentre.htm


  3. «Natural site datasheet from WCMC». 









Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva