Surdeig






Surdeig.


Surdeig er ein kultur der gjærsopp og mjølkesyrebakteriar vert dyrka i ein mjøldeig. Denne kulturen vert nytta til å heve brød. Gjærsporar og mjølkseyrebakteriar finst naturleg i mjøl, og ein kan dyrke fram ein kultur ved å blande mjøl og vatn og la blandinga gjennomgå ein naturleg fermentering.




Surdeigsbrød i ei korg.




Borodinskijbrød, eit russisk surdeigsbrød.


For å få ein god surdeig gjeld det å dyrke fram ein god kultur. Det får ein lettast frå ein annan surdeig. Alternativt kan ein finne han i naturen; i mjølk eller i frukter. Ein kan halde liv i kulturen så lenge ein vil, ved å gøyme han kjølig og mate han med jamne mellomrom, minst ein gong i månaden.


Brøddeig med surdeig vil få andre bakeeigenskapar enn vanleg gjærdeig. Surdeigbrød vil derfor få ein annan struktur og smak.



Bakgrunnsstoff |



  • NRK: Surdeig og kaldheving

  • Arne Skaug Olsen: Surdeig - en innføring og en case-study




Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva