Timian
Timian | ||
Thymus serpyllum | ||
Vitskapleg namn | ||
Thymus | ||
Utbreiing | ||
Habitat: Solrikt, med fuktig jord | ||
Utbreiing: Europa, Nord-Afrika og Asia | ||
Systematikk | ||
Rike: Plantae Rekkje: Spermatophyta Angiospermae Klasse: Eudicotyledonae Orden: Lamiales Familie: Lamiaceae | ||
Artar | ||
vanleg timian (Thymus vulgaris)
|
Timian (Thymus) er ei slekt i leppeblomfamilien med om lag 350 artar. Desse veks i Europa, Midt-Austen og Nord-Afrika Timian er ein dvergbusk som kan verta eit par desimeter høg.
Kryptimian (T. serpyllum) veks vilt i Noreg.
Vanleg timian (Thymus vulgaris) og sitrontimian vert mykje brukt som krydder. T. pseudolanuginosus og T. serpyllum eigner seg derimot ikkje som krydder, men er populære hagevekstar.
EIn nytter timian mellom anna til å smakssetja kjøt, supper og stuingar. I fransk matlaging blir urta mellom anna brukt i bouquet garni og i Herbes de Provence. Timian er også viktig i karibisk og i middelhavsmat. Den jordanske krydderblandinga zahtar inneheld timian.
Timian har også vore brukt som medisinplante, mellom anna mot hoste og sår hals. Planten inneheld stoffet thymol. Dette verkar antiseptisk.
Bakgrunnsstoff |
Timian i Den virtuella floran (linnaeus.nrm.se)
Timian i Urter i litteraturen (aa-arkivet.no)
Denne matartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.