Lønn











































Lønn

Acer pseudoplatanus 002.jpg

Utbreiing

Utbreiinga av lønn
Utbreiinga av lønn

Systematikk

Rike:

Plante Plantae

Overrekkje:

Landplantar Embryophyta

Rekkje:

Karplantar Tracheophyta

Underrekkje:

Frøplantar Spermatophytina

Orden:

Sapindales

Familie:

Sapindaceae

Underfamilie:

Hippocastanoideae

Slekt:

Lønn Acer
L., 1753



Platanlønn


Lønn eller løn (Acer) er ei gruppe lauvtre i såpebærfamilien. Trea har blad med handnerva blad og gulgrøne femtalsblomster med åtte mjølberarar. Blomsteren er ofte einkjønna. Frukta delar seg i to delfrukter, som begge har ein vengje lik ein del av ein propell.



Utbreiing |


I Noreg finst frå naturens side ein art, Acer platanoídes eller spisslønn, arten som har bladet sitt i det kanadiske flagget. Acer pseudpplátanus, platanlønn, er planta i hagar og finst ofte forvilla, kanskje helst i kyststrok. I Sør-Sverige finst òg Acer campéstre, naverlønn, ein art som òg kan finnast forvilla i Noreg.


Dei fleste lønneartane stammar frå Austasia; Kina (om lag 80 artar), Japan (om lag 20 artar) og austre Himalaya. Ni artar stammar frå Nordamerika og nokre ganske få frå Europa. Dei fleste artane er lauvfellande, men det finst vintergrøne artar i Tyrkia og Kaukasus.



Bruk |





Bacchus-gitar i Les Paul-stil med lønnemønster.


Lønnetre blir brukt som prydplantar, til trevyrke og til å laga nokre matvarer. Lønnesirup blir laga av sevja til fleire typar lønnetre. Ved av treet er ofte brukt til matrøyking.


Som materiale er særleg europeisk platanlønn og amerikansk sukkerlønn verdsette. Den harde sukkerlønna blir mykje brukt til bowlingkjegler og -banar, biljardkøar og slaktarblokker. Lønn blir rekna for å bera lydbølgjer godt, og er mykje brukt i musikkinstrument, som elgitar, fagott, kontrabass, cello, fiolin og trommer.


Nokre tre kan danna vakre mønster i treet, som kan minna om flammar, bølgjer eller små auge. Desse kan vera svært dekorative.



Kjelder |




  • Johannes Lid (1974): Norsk og svensk flora.

  • Botanisk hage, naturhistorisk museum



  • Delar av denne artikkelen bygger på «Lønn» frå Wikipedia på engelsk, den 21. oktober 2009.



Spire Denne biologiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.







Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva