Kirsebær



























Kirsebær



Frühling blühender Kirschenbaum.jpg



Systematikk

Orden:

Rosales

Familie:
Rosaceae Rosefamilien

Slekt:
Prunus Kirsebærslekta

Art:

P. cerasus

Vitskapleg namn
Prunus cerasus

Linné, 1753


Kirsebær (Prunus cerasus), òg kjent som surkirsebær (Prunus vulgaris, Mill.) er ei steinfrukt i kirsebærslekta. I same familie finn ein òg hegg og morell (Prunus avium). Det er ikkje fagleg semje om kirsebær er opphavleg viltveksande eller innført av menneske til Noreg.


Kirsebæret er i motsetning til morellen ikkje ei spesielt søt frukt. Kirsebæret har ein bitrare smak og nyttast ofte i likørar. Kirsebær veks vilt både i Europa og Asia. I Noreg blir det dyrka det mest kirsebær i Buskerud.[1] Den totale produksjonen av kirsebær var i 2009 på 357 tonn. Til samanlikning vart det dyrka 960 tonn moreller og 13 769 tonn eple.[2]



Kirsebær i Noreg |


  • Skyggekirsebær


Referansar |





  1. http://www.ssb.no/jt1999/arkiv/tab-2000-05-30-08.html


  2. http://www.ssb.no/emner/10/04/10/hagebruk/tab-2010-03-24-01.html




Bakgrunnsstoff |




Commons-logo.svg Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Kirsebær




Wikispecies

Wikispecies har taksonomisk informasjon om Prunus cerasus



  • Les meir om kirsebær på Treveven

    Spire Denne biologiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.




























Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva