Timanhøgdene






Plasseringa av Timanhøgdene i Europa.


Timan eller Timanhøgdene (russisk Тиманский кряж, Timanskij Krjazj) er eit høgdedrag lengst nord i den europeiske delen av Russland. Mesteparten av Timan ligg i Republikken Komi, medan den aller nordlegaste delen ligg i det autonome området Nenetsia og Arkhangelsk oblast. Det høgaste punktet i Timan er 463 moh.


Timanhøgdene, som ligg vest for dei nordlege Uralfjella, er ein del av Den austeuropeiske sletta. Ho ligg vest for elva Petsjora og delar Det nordrussiske låglandet i ein vestleg og ein austleg del. Timan endar ved Barentshavet i nord.


Landskapsbiletet i Timanhøgdene, som ligg i taiga- og tundrabelta, er kjenneteikna av eit bakkete og berglendt åsterreng som er vorte slipt og forma av ismassane under istidene. Fleire elvar har kjeldene sine i Timanhøgdene. Dei viktigaste er Petsjora sine sideelvar Izjma, Mezen og Vytsjegda, som er ei sideelv til Nordre Dvina.


Den største byen i det elles tynt folkesette Timan er Ukhta, som vart grunnlagt på 1930-talet for å opne Timan for utvinning av råstoff. I Timan-området finst mange forskjellige naturressursar − mellom anna gass, olje, bauxitt og titanmineral.



Kjelder |



  • Denne artikkelen bygger på «Timanhøydene» frå Wikipedia på bokmål, den 29. september 2008.





Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva