Mandel




For mandlane i svelget hjå menneske, sjå Tonsill.




















Mandel

Almendro en flor4.JPG
Mandeltre i Spania


Vitskapleg namn

Prunus dulcis
(Mill.)
D.A. Webb


Synonym: Prunus amygdalus
Amygdalus communis


Utbreiing







Utbreiing: Opphavleg Sentral-Asia, no utbreidd i Midtausten og område med middelhavsklima


Systematikk

Rike: Plantae

Divisjon: Magnoliophyta

Klasse: Magnoliopsida

Orden: Rosales

Familie: Rosaceae

Slekt: Prunus

P. dulcis







Mandel er frukta av mandeltreet (Prunus amygdalus) i rosefamilien. Mandel er eigentleg ei steinfrukt, men blir gjerne rekna som ei nøtt. Mandlar er ein viktig ingrediens i fleire typar mat, som marsipan, bakverk som kransekake og omforma til mandelmjølk og mandelolje. Sistnemnde har fleire bruksområde.


Mandeltreet stammar opphavleg frå Sentral-Asia, men veks no både dyrka og forvilla i dei fleste middelhavslanda.


Det har enkle blomar som typisk kjem før blada og er kvite eller rosa (søtmandel). Fruktkjøtet er seigt og lêraktig, lòdent og med ein gul stein som inneheld éin eller to mandlar (sistnmende er kjend som «filipine»). I Sør-Europa gjev eit tre ca. 25 kg frukt om året. Viltveksande tre (P. amygdalus var. amara) kan ha frø som smakar bittert, bittermandel. Dette kan brukast til å laga bittermandelvatn.




Sjå òg |



  • Mandelolje

  • Mandelmjølk

  • Marsipan



Kjelder |




  • «Mandel: botanikk» (17. januar 2014), Store norske leksikon. Fri artikkel henta 19. januar 2014.



Bakgrunnsstoff |



Spire Denne biologiartikkelen som har med mat å gjere er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.







Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva