Pølse






Polske pølser: Kiełbasa biała (kvit pølse), Szynkowa (røykt), sląska og podhalańska.


Pølse (pylsa, på høgnorsk)[1] eller kurv er ein matrett laga ved å stappa mat, som regel kjøtmat, inn i eit hylster. Dei kan sidan kokast, spekjast eller røykast. Pølser er kjenneteikna av ei avlang sylinderform, og finn elles i ei rekkje utgåver.


Tradisjonelt har pølser hatt ilåt av tarmar. I nyare tid har ein teke i bruk kunsttarmar av kollagen, cellulose og plast. Inni ei pølse tek ein gjerne kverna kjøt laga av ulike dyr. Ein kan også ha i feitt, salt, urter og krydder. Det er også mogleg å laga pølser utan kjøt, fylte med til dømes tofu, nøtter, belgfrukter eller grønsaker.



Sjå og |



  • Pølse i brød


  • Pölsa eller lungmos, ein svensk rett



Kjelder |



  • Denne artikkelen bygger på «Pølse» frå Wikipedia på bokmål, og «Sausage» frå Wikipedia på engelsk den 21. mai 2010.



Bakgrunnsstoff |




Commons-logo.svg Commons har multimedia som gjeld: Pølse



Spire Denne matartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.



  1. Norsk ordliste




Popular posts from this blog

What are all the squawk codes?

What are differences between VBoxVGA, VMSVGA and VBoxSVGA in VirtualBox?

Hudsonelva